بینی یک عضو برجسته در مرکز صورت است، شاید به همین دلیل اشکالات ظاهری آن به شدت جلب توجه میکند. از طرف دیگر بینی ’یک عضو‘ از مجموعه اعضای صورت و سر است که “حتما” بایستی در “تناسب” با سایر اجزا و اعضاء صورت باشد و توجه به این تناسبها و تغییر در جهت برقراری بهینه این تناسبها جزو مهمترین و البته سخت ترین کارهای جراح پلاستیک بینی است…
هر بینی و هر چهره ای مشخصات خاص خود را دارد؛ اکثریت انسانها عدم تقارنهای بسیار مختصری در ساختار گونه، فک و بینی خود دارند که به طور عمومی محسوس نیست. ضمن اینکه به لحاظ قوام و قدرت غضروفهای بینی، مشخصات و ضخامت پوست ولایه بافت نرم پوشاننده بینی، و بالاخره از نظر پتانسیلهای ترمیم بافتهای سخت و نرم بینی هر فرد با افراد دیگر کاملا متفاوت است… درست به همین دلیل هر بینی پروژه ای منحصر به فرد است و هیچ دو بینی را نباید مثل هم دانست و مثل هم عمل کرد و اصطلاح «سری دوزی!!» در عمل پلاستیک بینی کاربردی ندارد!! جالب است بدانید که نه تنها این مشخصات و “تناسب ها”، بلکه جنسیت، و حتی قد و شغل افراد نیز نوع بینی طراحی شده در عمل رینوپلاستی را تحت تاثیر قرار میدهند و جراحان باتجربه باید به همه این نکات توجه “ویژه” نمایند.
جراحی پلاستیک بینی یکی از سخت ترین و پیچیده ترین جراحی های پلاستیک است. واقعیت این که بینی یک «سازه معلق» است که از چهار طرف، سه طرف آن در فضا معلق بوده و فقط یک رویه آن به صورت متصل است- البته آنهم کاملا فیکس نیست و بدلیل نفوذ عضلات صورت در آن تحرکاتی دارد . نیز “دریچه بینی” که بسیار ظریف است و نقش بسیار ویژه ای در درک “کیفیت تنفس از بینی” دارد، با هر تنفسی دارای حرکاتی است و گاه انحرافات باقی مانده یا ایجاد شده در تیغه بینی یا دیواره جانبی بینی-حتی در حد 8 تا 10 درجه که ای بسا از نظر بسیاری ممکن است زیاد نباشد- عملکرد این دریچه و در نتیجه “حس تنفس راحت از بینی” را دچار اختلال می کند.
شایان ذکر است که انجام جراحیها بویژه دربینی و در مسیر راه هوایی و تنفسی و در کل منطقه حساس سر وگردن مستلزم تسلط بر تمام جنبه های داخلی و توجه دقیق به مجاورتهای این ارگانهای فوق العاده ظریف و حساس است تا موفقیت این جراحیها را بویژه در درازمدت بیشتر تضمین کند و عوارض این اعمال را به حداقل برساند. بینی دکور و وسیله ای برای زیبایی نیست- هر چند که باید بی نقص یا کم نقص باشد- بلکه بینی وسیله و ابزار تنفس است و در شب و روز و در خواب و بیداری و در جوانی و پیری و در بیماری و تندرستی- در هر دقیقه در حدود بیست بار کار تنفسی را برای سالهای سال باید انجام دهد. متاسفانه بسیاری از جراحان که به بیماریها و جراحیهای بینی و ساختمانهای داخلی بینی و سینوس مسلط نیستند و فقط کارهایی را بر روی ظاهر بینی یاد گرفته و انجام میدهند، برای یک عمر بینی و تنفس بینی را با اشکال و اختلال مواجه کرده و در بسیاری از موارد این اشکالات غیرقابل جبران و برگشت خواهد بود.
به لحاظ ظاهر نیز بینی هایی که حالات فانتزی تر داشته، قوسهای زیاد و پره های تنگتری دارند، عموما از نظر عملکرد هم مشکل داشته، به عبارت دیگر هر قدر بینی پس از جراحی رینوپلاستی “طبیعی تر” یا به بینی طبیعی “نزدیکتر” باشد به لحاظ کارکردی بهتر است؛ ضمن اینکه در طول سالیان اخیر، خوشبختانه تمایل افراد به داشتن بینی های فانتزی، مصنوعی، سربالا، و مدلهای سرسره ای و …. در دنیا و در ایران کمتر و کمتر شده است و این امر شاید مدیون پیشرفتهای تکنیک جراحی پلاستیک بینی در ده تا پانزده سال اخیر باشد.
… بله، “هزار نکته باریکتر ز مو اینجاست…” و دوباره تاکید و یادآوری می کنم که “مشکلترین جراحی پلاستیک” در بین تمام جراحیهای پلاستیک و زیبایی، جراحی پلاستیک “بینی” است!!
سلام
آقای دکتر واقعا توحه شما به جنبه سلامت بینی علاوه بر زیبایی که تنها نکته مد نظر مراجعه کننده هست خیلی خیلی جای قدردانی و تشکر داره. شاید من مراجعه کننده فقط به زیبایی و فانازی بودن چهره خودم توحه داشته باشم، اما پزشک حاذقی مثل شما راهنمایی ها و صحبتهای ارزنده ای دارید که واقعا کمک بزرگی ست.
با احترام…